
Oliwa z oliwek to nie tylko tłuszcz kulinarny, lecz esencja śródziemnomorskiej kultury, zamknięta w zielono-złotej kropli. Jej jakość zaczyna się już w gaju – od starannego zbioru, przez błyskawiczne tłoczenie na zimno, aż po troskliwe magazynowanie. Przygotowaliśmy ranking, który pozwoli Ci zorientować się w najlepszych oliwach oryginalnego, włoskiego pochodzenia. W zestawieniu uwzględniliśmy najważniejsze kryteria, tj. smak i aromat oliwy, renomę producenta, zastosowanie i stosunek ceny do jakości.
Jak rozpoznać dobrą oliwę z oliwek?
Najważniejsze wyznaczniki jakości oliwy to oczywiście zapach i smak. Dobra oliwa z oliwek powinna mieć wyczuwalny zapach świeżo ściętej trawy, karczochów i zielonych pomidorów. Stęchły, octowy zapach to sygnał o rozpoczęciu procesu psucia się oliwy. Termin ważności znajdziemy na etykiecie butelki. Pod względem smaku, najlepsze wrażenia organoleptyczne oliwa z oliwek wykazuje przez ok. 15-18 miesięcy od daty zbioru. Sam smak będzie się różnił w zależności od producenta i oferowanych przez niego tajników przygotowania, ale bez względu na to oliwy oczekuje się delikatnej goryczki w połączeniu z pikanterią i owocowym posmakiem. Włosi nazywają taką kompozycję smaków fruttato–amaro–piccante (harmonijne trio). Pikantność i lekkie drapanie w gardle to naturalna reakcja organizmu na zawarte w oliwie polifenole.
10. BAR CAFFÈ Buongiorno Extra Vergine Czosnkowa
Tłoczona na zimno oliwa o aromacie świeżo rozgniecionego czosnku z łagodną, owocową nutą. Smak nie dominuje potrawy, a jedynie delikatnie dodaje pikanterii. Oliwa Bar Cafe Buongiorno jest tłoczona na zimno, wzbogacona wyłącznie naturalnym maceratem czosnkowym, bez sztucznych aromatów. Zalecana do mięs z rusztu, grillowanych warzyw bądź jako dip do focaccii.
9. MORETTINI Olio di Sansa di Oliva Oliwa 1L
Pochodząca z Toskanii oliwa MORETTINI Olio di Sansa di Oliva z wytłoczyn oliwek (pozostałości po pierwszym tłoczeniu). Charakteryzuje się neutralnym, lekko orzechowym posmakiem. Brak wyrazistej nuty oznacza jednak wszechstronność w zastosowaniu. Duża butelka jest idealna do smażenia wielu różnych potraw. Oliwa Morettini wykazuje dużą stabilność cieplną, ułatwiającą przechowywanie.
8. CARAPELLI DELIZIA Extra Vergine 750 ml
Oliwę CARAPELLI DELIZIA wyróżnia łagodny profil smakowy, z lekką masłową nutą. Producent rekomenduje zastosowanie do majonezów i sosów, ze względu na wysoką klarowność. Marka Carapelli ma ugruntowaną pozycję na rynku włoskich producentów oliwy. Tłoczona na zimno tradycyjnymi metodami, z niską kwasowością (<0.8%).
7. FARCHIONI I TRE POGGI Extra Vergine 1 L
Uniwersalna oliwa FARCHIONI I TRE POGGI znajduje zastosowanie w kuchni śródziemnomorskiej, zwłaszcza jako dodatek do pieczywa i grillowanych warzyw. Uwydatnia smak potraw. Proces produkcji sprowadzony do mechanicznej obróbki oliwek, bez użycia zbędnych, nienaturalnych substratów i konserwantów. Harmonijny smak wzbogaca nuta polnych ziół.
6. SPAGNOLETTI Extra Vergine 3 L puszka
Ekonomiczne, beztlenowe opakowanie sprzyja długiemu przechowywaniu. Duża pojemność sugeruje zastosowanie masowe w lokalach gastronomicznych i na większych imprezach. Smak jest bardzo wyrazisty, pikantno-owocowy. Oliwa SPAGNOLETTI jest w 100% naturalna, bez dodatku konserwantów i sztucznych substancji. Dobry dodatek do sałatek, makaronów i past, ale optymalnie Spangnoletti sprawdzi się przy smażeniu i grillowaniu.
5. DESANTIS CLASSICO Extra Vergine 1 L
Bardzo wszechstronna w zastosowaniu oliwa ze względu na łagodny, wyważony smak z bukietem zielonego jabłka. Oliwa Desantis Classico jest zalecana do smażenia ryb lub jako dodatek do dań gotowych, zup i zimnych sosów. Butelka przechowywana w zielonym szkle, które chroni przed szkodliwym wpływem promieniowania UV.
4. MASSERIA SAN NICOLA Extra Vergine 1 L
Intensywnie owocowy, pikantny smak ze świeżą nutą karczochów i migdałów sprawia, że oliwa MASSERIA SAN NICOLA jest idealna do wykańczania makaronów i bruschetty. Oliwa pochodzi ze zbiorów z najlepszych włoskich plantacji. Produkt premium z ręcznie zbieranych oliwek.
3. PANTALEO Extra Vergine 100 % ITALIANO 750 ml
Oliwę Pantaleo doceniamy za wysoką zawartość korzystnych dla zdrowia polifenoli. Nadaje potrawom posmak ziół i karczochów. Charakteryzuje się średnią zawartością goryczy. Przeznaczona do wypieków (grzanki, bruschetty) i sałatek. Podkreśla również smak roślin strączkowych.
2. COSTA D’ORO Extra Vergine 100 % ITALIANO 750 ml
Deklarowane, stuprocentowe pochodzenie potwierdzone jest przez niepowtarzalny smak. W procesie produkcji delikatna owocowa nuta została podbita pieprznym aromatem. Oliwa COSTA D’ORO dedykowana jest głównie do sałatek i dań na zimno. Oliwa przetwarzana wyłącznie w procesie mechanicznego tłoczenia, co świadczy o wysokiej jakości. Cenne składniki zostały zachowane dzięki pominięciu procesu filtracji.
1. DE CECCO 100 % ITALIANO Extra Vergine 750 ml
Zwycięzca rankingu osiągnął najwyższy indeks fruité (5,9/7) przy zachowaniu niskiej goryczy (4,1/7) i czystych nut aromatycznych. Producent deklaruje, że czas od zbioru do malaksacji wynosi zaledwie 6 godzin. Potwierdza to niski poziom zawartości nadtlenków. Smak oliwy DE CECCO to zrównoważony bukiet, będący mieszanką goryczy i pikanterii z aromatem zielonych migdałów – złożony profil smakowy jest typowy dla oliw extra virgin. DE CECCO doskonale podkreśla smak sałatek i dań podawanych na zimno. Konsystencja i aromat oliwy zostaje zachowany dzięki ciemnej butelce, zabezpieczającej przed promieniowaniem UV.