- Kategorie
- Szukaj
-
Saporepuro
Ten produkt jest aktualnie niedostępny |
Ten produkt jest aktualnie niedostępny |
SaporePuro – esencja włoskiego smaku w ofercie hurtowni Włoska Pasja
Nasza hurtownia włoskich produktów spożywczych, z dumą prezentuje bogatą gamę artykułów od SaporePuro. Dzięki temu partnerstwu, najwyższej jakości składniki są dostępne dla szerokiego grona odbiorców, od profesjonalnych lokali gastronomicznych po entuzjastów domowych wypieków. W ofercie Włoskiej Pasji znajdziemy m.in. wyjątkowe pistacje, które stanowią bazę dla wielu flagowych produktów SaporePuro, w tym ich znakomitego kremu pistacjowego dla cukierni.
Kremy pistacjowe SaporePuro
SaporePuro to włoski producent, który od lat zaopatruje rzemieślnicze lodziarnie, cukiernie i bary w najwyższej klasy komponenty smakowe. Marka koncentruje się na czterech filarach: bazach do tradycyjnych gelato, mieszankach dla ciast i semifreddo, aromatycznych dodatkach do słodyczy oraz linii „Mixology” – skoncentrowanych purée i syropach tworzonych z myślą o kreatywnych barmanach. Dzięki pełnej kontroli łańcucha dostaw – od wyboru plantacji po prażenie i rafinację – firma gwarantuje stałą, powtarzalną jakość oraz autentyczny włoski charakter każdej partii.
Pistacje spod wulkanu Etna
Sztandarowym skarbem hurtowni Włoska Pasja są pistacje SaporePuro zbierane na zielonych tarasach zboczy Etny. Wulkaniczna gleba Sycylii jest szczególnie żyzna, bo zawiera koktajl potasu, magnezu, fosforu i mikroelementów wyrzucanych w trakcie erupcji. Porowata struktura lawy magazynuje wodę, a jednocześnie zapewnia doskonały drenaż; dzięki temu drzewa pistacjowe rozbudowują głęboki system korzeniowy i rodzą intensywnie zielone, naturalnie słodkie ziarna.
Czym wyróżnia się krem pistacjowy?
Ze szlachetnych orzechów powstaje gładki krem z pistacji SaporePuro. Ma jasnoszmaragdowy kolor, jedwabistą, „łyżeczkowalną” konsystencję i długo utrzymujący się, maślany posmak. Surowiec prażony jest w niskiej temperaturze, mielony na kamiennych żarnach i emulgowany jedynie z cukrem trzcinowym oraz olejem słonecznikowym z pierwszego tłoczenia.
Jakie są właściwości zdrowotne pistacji?
Pistacje dostarczają ok. 20 % białka, solidną porcję błonnika, fitosterole i przeciwutleniacze (luteinę, tokoferole). Wspierają korzystny profil lipidowy, a niski indeks glikemiczny pomaga bilansować desery. Krem pistacjowy sprawdzi się jako:
• gotowa przekąska (na pieczywo, do smoothie),
• nadzienie do cannoli, bomboloni, cornetti i tortów „Pistacchio d’Oro”,
• pasta smakowa w gelato (80–100 g/kg bazy),
• element kuchni wytrawnej – sos do makaronu z szalotką i winem, glazura do kaczki agrodolce czy dressing do tatara z tuńczyka.
Tak szeroka funkcjonalność sprawia, że krem pistacjowy dla cukierni staje się niezastąpionym narzędziem pracy szefa.
Włoskie wypieki i słodycze z pistacjowym akcentem
Włosi kochają pistacje w panettone, semifreddo i sycylijskiej cassacie. Współcześni pastry chefowie wykorzystują krem z pistacji jako insert do monoporcji, wypełnienie makaroników, a nawet bazę do bubble-tea. Krem dobrze znosi głębokie mrożenie i shock-freezing, co upraszcza przetrzymywanie na zapas.